Białka serwatkowe należą do najczęściej wybieranych produktów odżywczych dla sportowców. Nie powinno to dziwić, gdyż działanie izolatów, koncentratów i hydrolizatów białka serwatkowego potwierdzano w setkach badań naukowych. Najwyższej rangi dowody naukowe to meta-analizy badań i w 2019 r. opublikowano jedną z nich. Naukowcy uwzględnili 333 257 [...]
[...] dla osób mających problem z kontrolowaniem łaknienia i glikemią. WPC może pomóc uregulować te kwestie. Referencje, badania: Tina Akhavan i in. „Effect of premeal consumption of whey protein and its hydrolysate on food intake and postmeal glycemia and insulin responses in young adults” https://academic.oup.com/ajcn/article/91/4/966/4597375
[...] WPI spowodowała poprawę składu ciała, siły mięśni, masy ciała i zmniejszenie toksyczności chemioterapii. Referencje, badania, literatura: Emanuele Cereda i in. Whey protein isolate supplementation improves body composition, muscle strength, and treatment tolerance in malnourished advanced cancer patients undergoing chemotherapy [...]
[...] odpornościowy, szybkość regeneracji po wysiłku, zmniejszanie stanu zapalnego czy odczuwanie bolesności mięśniowej (DOMS). Naukowcy spekulują nawet, iż aminokwasy zawarte w proteinach mają wpływ na stres oksydacyjny związany z treningiem biegowym (po podawaniu aminokwasów stwierdzono ekspresję genów związanych z syntezą związków [...]
[...] zapewnia podaż białka serwatkowego, m.in. przez wpływ na zwiększenie ilości komórek satelitarnych w mięśniach. Referencje: Farup J1, Rahbek SK, Knudsen IS, de Paoli F, Mackey AL, Vissing K. „Whey protein supplementation accelerates satellite cell proliferation during recovery from eccentric exercise” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25063205
Nie od dzisiaj wiadomo, że właściwa podaż protein jest związana nie tylko z regeneracją powysiłkową, wzrostem masy mięśniowej, syntezy białek mięśniowych, ale nawet samopoczuciem, regulacją glikemii i lepszym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Referencje: Min Cheol Chang i in. Effects of Whey Protein, Leucine, and Vitamin D Supplementation [...]
[...] też z poprawą w przypadku symptomów zespołu metabolicznego. Celem pracy była ocena wpływu białka serwatki na miażdżycę u myszy ApoE - / -. Co to są myszy ApoE - / -? Apolipoproteina E wiąże cholesterol. Jest kluczowym elementem HDL oraz IDL. Myszy pozbawione apolipoproteiny E gromadzą we krwi cząsteczki cholesterolu (i triacylogliceroli), co [...]
[...] oraz białka ostrej fazy, takie jak: CRP, α1-antychymotrypsyna oraz surowiczy składnik amyloidu A, ceruloplazmina, składowe dopełniacza C3 i C4, α1-inhibitor proteinaz, α2-antyplazmina, C1-inaktywator. Przykładowo, miażdżyca i choroba niedokrwienna serca (CHD) są związane z podwyższonym stężeniem interleukiny 6 (IL-6), [...]
Nie ma w tym nic złego, że staramy się wyglądać lepiej i chcemy być lepszą wersją samego siebie. Jeśli chcemy poprawić swoją kondycję i wznieść ją na wyższy poziom, musimy wykonać dużo pracy, ale nie jest to tylko praca na siłowni czy w klubie fitness. Sporym wyzwaniem jest także zaplanowanie i utrzymanie odpowiedniej diety. Jak dawkować? [...]
[...] stres oksydacyjny) i LDH-5 (mięśnie). Białko serwatkowe obniżało LDH, więc wpływa na regenerację np. mięśni. Referencje: Chunlei Gu i in. Role of whey protein in post-workout recovery https://doi.org/10.1590/1517-8692202329012022_0404 „Problemy terapii pacjentów z zespołem zmiażdżenia (rabdomioliza) – opis przypadku The [...]
Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]
[...] serwatkowe i węglowodany (CHO) na tempo resyntezy glikogenu mięśniowego po meczu piłki nożnej. Szesnastu elitarnych piłkarzy zostało losowo przydzielonych do grup: diety 21% protein, 71% węglowodanów, 8% tłuszczów (dieta wysokowęglowodanowa) diety 18% protein, 55% węglowodanów, 26% tłuszczów (dieta standardowa) Diety stosowano w ciągu 48 h po [...]
Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]
[...] w 8-tygodniowym treningu siłowym. Po treningu podawano czterdzieści sześć gramów różnego rodzaju białka (lub placebo, w grupie kontrolnej). W podobnych porach podawano proteiny w dni nietreningowe. Do określenia zmian w składzie ciała zastosowano metodą absorpcjometrii promieniowania rentgenowskiego o podwójnej energii (DEXA). Maksymalna [...]
[...] z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym sposobem na poprawę funkcjonowania [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Buduje np. elementy tkanki łącznej (więzadła, ścięgna), zapewnia elastyczność skórze (obok włókien keratynowych), podtrzymuje strukturę kości i zębów, jest ważny dla podtrzymania funkcji, jakie spełniają kości. [...]
[...] kazeiny u starszych mężczyzn. Efekt ten przypisywany jest połączeniu szybszego trawienia i kinetyki wchłaniania białka serwatkowego oraz wyższej zawartości leucyny w porcji protein. Komentarz Proszę nie zapominać, iż działanie WPC (lub innego białka serwatkowego) jest silne, ale chwilowe, kazeina może daje mniejsze efekty w krótkim czasie, [...]
[...] siłowym. Prozdrowotna rola białka serwatkowego Białko serwatkowe może korzystnie wpływać na diabetyków, gdyż reguluje wyrzut insuliny. Wykazano nawet, iż suplementacja proteinami może mieć wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego, który jest wstępem do wielu poważnych chorób, w tym cukrzycy typu II. W jego skład wchodzi [...]
Zaczął się czerwiec a wraz z nim sezon na truskawki. Miłośnicy tych pysznych owoców z pewnością nie mogli się doczekać, aby skorzystać z ich dostępności. Są soczyste, bardzo smaczne i z powodzeniem można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Posiadają też wiele walorów zdrowotnych. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. [...]